فهرست مطالب

مجله پژوهش های معاصر در علوم و تحقیقات
پیاپی 53 (آذر 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید کامران یگانگی *، مهشاد قاسمی صفحات 1-9

    در دنیای امروز، بیمارستان ها به عنوان مراکز ارایه خدمات بهداشتی و درمانی، با چالش های بسیاری روبرو هستند. یکی از این چالش ها، توانایی نوآوری و توسعه فناوری در بیمارستان ها است. برای موفقیت در این زمینه، مدیریت منابع انسانی بازیگر اصلی محسوب می شود. این مقاله به بررسی تاثیر مدیریت منابع انسانی بر نوآوری در بیمارستان ها پرداخته است. در این راستا، به بررسی فرصت ها و چالش های مدیریت منابع انسانی در بیمارستان ها پرداخته شده است. همچنین، نقش مدیریت منابع انسانی در توسعه فناوری در بیمارستان ها و بهبود نوآوری با استفاده از مدیریت منابع انسانی بررسی شده است. در نهایت، تاثیر مدیریت منابع انسانی بر توانایی نوآوری در سازمان های بهداشتی به عنوان یکی از موارد مهم در این زمینه مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که مدیریت منابع انسانی باعث بهبود توانایی نوآوری و توسعه فناوری در بیمارستان ها می شود و به عنوان یک عامل مهم در موفقیت سازمان های بهداشتی محسوب می شود.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، نوآوری، بیمارستان
  • ساینا السادات مرتضوی * صفحات 10-18

    این پژوهش به منظور بررسی تاثیر مصرف قلیان و مواد مخدر بر نوجوانان و جوانان انجام گرفت. مصرف قلیان یک روش قدیمی استعمال دخانیات به شمار می رود که با توجه به تحقیقات انجام شده اثرات منفی آن بیشتر از مصرف سیگار برای افراد است. علاوه بر مصرف قلیان، یکی از رفتارهای مخاطره آمیز در دوران نوجوانی و جوانی مصرف مواد مخدر است. دوران نوجوانی و جوانی از ادوار پر اهمیت در فرآیند رشد آدمی محسوب می شود. قدم گذاردن به این دوره معمولا با بلوغ آغاز می شود. شکوفایی غریزه جنسی، تثبیت و تحکیم علایق و منافع شغلی و اجتماعی، میل به آزادی و استقلال از ویژگی های مهم این دوره است در نتیجه این مسایل منجر به تمایل جوانان و نوجوانان به قلیان و مواد مخدر می شود. جهت دستیابی به این هدف از مطالعات کتابخانه ای از قبیل ژورنال ها، مقالات و سایت های magiran، noormags و.. استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که مصرف قلیان و مواد مخدر بر نوجوانان و جوانان تاثیر منفی دارد و اعتیاد به مواد مخدر در این سنین منجر به اختلال شخصیت ضداجتماعی و اختلال اضطرابی و در برخی موارد خودکشی و... می باشد و مصرف قلیان نیز طرد اجتماعی از جانب خانواده و تهدید سلامت جسمانی و روانی فرد را در پی دارد.

    کلیدواژگان: قلیان، مواد مخدر، نوجوانان، جوانان
  • سید حسن رضوی * صفحات 19-51

    ادبیات کودکان و نوجوانان و ترویج خواندن در سرزمین پهناوری که مهد شاعران و نویسندگان بزرگ است و دارای ادبیات غنی کهن می باشد ولی بخش وسیعی از این ادبیات غنی به ادبیات بزرگ سالان پرداخته است، درصورتی که کودکان نیز بخشی از جمعیت این کشور را تشکیل می دهند. مقاله حاضر برآمده از تجربه ی نویسنده در زمینه ی ادبیات کودکان و نوجوانان جهان و ایران که مباحث گوناگون این حوزه را با نظمی منطقی و زبانی مستند و با بهره گیری از شاهد مثال های متنوع تشریح نموده، در ساختار یک مقاله ای نه کامل ، بلکه به فراخور توان و دانایی به سایر علاقه مندان ارایه نموده ام، در ابتدا به تعاریف، نظریه ها، اهداف و انواع ادبیات ها ، نگاهی به پیشینه و ارکان ادبیات کودکان و نوجوانان اختصاص داده و سپس به ضوابط و اصول کلی انتخاب نوشته ها برای کودک و نوجوان را مورد بحث قرار داده ام. جایگاه داستان های شگفت انگیز و نو در زندگی کودکان و نوجوانان از جمله موارد یاد شده در این مقاله است و بعضی از بخش ها به تقویت کودکان، اصول طلایی داستان ها و شرایط نویسندگان کودک و نوجوان به عنوان مهمترین هدف در نوشته ها و همچنین به ضوابط ارزیابی داستان پرداخته ام. ادبیات کودک و نوجوان به دوره و زمان خاصی متعلق نیست، در واقع انسان از زمانی که نسبت به خواسته ها و رویاها و به دنبال آن خوشبختی و آرامش پا به سرزمین رویایی و خیال انگیز متل ها و افسانه ها گذاشت و حماسه ها، آرزوها، حکایت ها و اندرزها در قالب لالایی شبانه مادران تجلی پیدا کرد، ادبیات کودکان و نوجوان هم شکل گرفت. مهم ترین آفت ادبیات کودک و نوجوان فقدان نویسندگان آگاه و خلاق مهم ترین آفت در این عرصه است، آنانی که مایه و شوق نویسندگی دارند، کودک و نوجوان را می شناسند، به او عشق می ورزند، خود در کودکی فراوان کتاب خوانده اند و از دشواریها و لذتهای خواندن و بهره گیری از کتاب در دوران خردسالی آگاهند و فرزندی دارند یا سروکارشان بیشتر با کودک و نوجوان است، می توانند نویسنده موفقی برای خردسالان باشند.

    کلیدواژگان: ادبیات کودک و نوجوان، درست نویسی، بدنویسی، جذب خواننده و راهکارها
  • کبری رحیمی *، سعدالله رحیمی صفحات 52-62

    در اندیشه صاحبان تفکر هدایت انسانی، سهروردی عارفی اشراقی است که در مکتب عارفان جایگاه بزرگی دارد. وی انتخاب راه و مشخص کردن مسیر رهایی انسان از عوامل بازدارنده و دامنگیر را با هدایت مرشد و خرد برتر لازم می داند. نیز، عشق و خرد را توامان در رسیدن به کمال مطلوب دو بال برای سالک و رونده راه ذکر می کند. اگر عشق در پرواز یکه تازی می کند، خرد او را هادی است؛ و اگر خرد راهگشاست، عشق تپش دهنده و هیجان انگیز می شود. عارفان نظری و عملی هر دو، عشق و خرد را لازمه راه پیشروی می دانند؛ و هدف شناخت آفندهای راه سلوک، و عبور از موانع است که به یاری خرد برتر انجام می شود و به نتیجه آموزه های عارفان اشاره دارند. نتیجه این که زدودن غبار خودخواهی و فرصت طلبی و عبور از حب و مال دنیوی، و خور و خواب، نماد رستگاری و نجات انسان از ماندن در دنیای مادی است. در این راستا سهروردی عقل فعال و عشق جوشان را راهنمای سالکان در سیر حرکت روح از مبدا تا بازگشت به جایگاه اصلی خود، مهم می داند.

    کلیدواژگان: سهروردی، عقل، عشق، رساله عقل سرخ
  • لیلا تبریزی *، صدیقه تبریزی صفحات 63-82

    هدف این پژوهش، ارزیابی اثر بخشی برنامه های آموزش ضمن خدمت کارکنان بیمارستان لقمان حکیم سرخس بود. پژوهش حاضر با توجه به هدف، کاربردی و با توجه به نحوه گردآوری داده ها از نوع تحقیقات توصیفی پیمایشی محسوب می شود. جامعه آماری شامل تمام کارکنان بیمارستان لقمان حکیم سرخس در سال 1396 (208 نفر) بودند. شرکت کنندگان 132 نفر از کارکنان بیمارستان (36 نفر مرد، 96 نفر زن) بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب انتخاب شدند. همه شرکت کنندگان پرسشنامه اثر بخشی برنامه های آموزش ضمن خدمت را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از آزمون های تی تک نمونه ای و تحلیل واریانس چندمتغیره تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که 1) میانگین میزان کل و ابعاد اثر بخشی برنامه های آموزش ضمن خدمت (توسعه دانش، بهبود مهارت ها و ایجاد یا تغییر نگرش) بالاتر از سطح متوسط بود. 2) از دیدگاه کارکنان مجرد و متاهل بین میزان اثربخشی توسعه دانش، بهبود مهارت ها و ایجاد یا تغییر نگرش تفاوت معناداری وجود ندارد. 3) از دیدگاه کارکنان زن و مرد بین میزان اثربخشی توسعه دانش، بهبود مهارت ها و ایجاد یا تغییر نگرش تفاوت معناداری وجود ندارد. 4) از دیدگاه کارکنان با مدرک تحصیلی مختلف بین میزان اثربخشی توسعه دانش تفاوت معناداری وجود ندارد، اما بین میزان اثربخشی بهبود مهارت ها و ایجاد یا تغییر نگرش تفاوت معناداری وجود دارد. 5) یافته ها همچنین حاکی از آن بود که از دیدگاه کارکنان با سوابق خدمتی مختلف بین میزان اثربخشی توسعه دانش، بهبود مهارت ها و ایجاد یا تغییر نگرش تفاوت معناداری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: آموزش ضمن خدمت، اثربخشی، برنامه آموزشی، کارکنان بیمارستان
  • ایمان عابدینی *، وحید اسمعیلی صفحات 83-89

    در این پژوهش تلاش شده است تا ضرورت مشارکت کودکان در طراحی مدرسه به عنوان کاربران اصلی آن، به خصوص از نظر فضای فیزیکی و محیط اطراف مدرسه مورد بررسی قرار گیرد زیرا اولین چیزی که توجه هر فرد را در هنگام ورود به مدرسه (یا هر جای دیگر) جلب می کند همان فضای فیزیکی است؛ روش تحقیق به صورت مطالعه کتابخانه ای با رویکرد توصیفی- تفسیری بوده است و در پایان نیز موانع و مشکلاتی که موجب بی توجهی به نظرات دانش آموزان در طراحی مدرسه می شود ذکر شد و پیشنهاداتی برای اصلاح آن ذکر شد و بهترین راه نیز شروع این فرآیند با گام های کوچک توسط مدیران ومعاونین دانسته شد زیرا هزینه بر و زمانبر بودن بازسازی مدارس به شیوه های نوین باعث استفاده از همان فضاهای قبلی می شود که ممکن است تا حد زیادی از انگیزه ی دانش آموزان بکاهد ولی گام هایی کوچک در مدرسه توسط پرسنل مدرسه می تواند تا حدودی این بی انگیزگی را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: طراحی مدرسه، مشارکت در طراحی، فضای فیزیکی، دانش آموز
  • معصومه اکبربگلو *، شهین علیپور، سمیه قربانی صفحات 90-102

    پژوهش حاضر با هدف بررسی دانش، نگرش و عملکرد پرستاران در زمینه استفاده از وسایل حفاظت فردی در بیمارستان های بستری کننده مبتلایان به کووید-19 طراحی گردید. مطالعه از نوع توصیفی - تحلیلی بوده و نمونه مورد مطالعه پرستاران شاغل در بیمارستان های بستری کننده بیماران مبتلا به کووید-19 در شهر خوی می باشد. حجم نمونه 250 نفر می باشد. جهت جمع آوری داده ها از ابزار دانش و نگرش به وسایل حفاظت فردی و دستورالعمل سازمان بهداشت جهانی جهت بررسی عملکرد پرستاران استفاده شد. بیشترین درصد (100%) پاسخ صحیح مربوط به موارد "نوع مواجهه و وظیفه مورد انتظار" و "قرار داشتن وسایل حفاظت فردی در یک اتاق جداگانه" بود. بیشترین امتیاز مربوط به نگرش "تحمل کردن احساس ناراحتی ناشی از وسایل حفاظت فردی به خاطر بیماران" (2/55%) بود. اکثریت مشارکت کنندگان به ترتیب از دستکش، ماسک، عینک و محافظ صورت و در نهایت از گان در بخش استفاده می کردند. اطلاع از میزان آگاهی و نگرش پرستاران و همچنین چگونگی عملکرد آنها در استفاده از وسایل حفاظتی می تواند وسیله ای برای شناسایی مشکلات و نیازهای آموزشی پرستاران باشد.

    کلیدواژگان: دانش، نگرش، عملکرد، وسایل حفاظت فردی، پرستار، کوید-19